Pitseriat

70-luvulla Suomi vapautui. Vapautuminen toi tullessaan aivan uudenlaisia ravintoloita suomalaiselle ravintolakartalle ja aiemmin täysin meiltä puuttuneet hampurilaisravintolat ja ennen kaikkea pitseriat saapuivat Suomeen.

Historia

Pitsan sanotaan olevan kotoisin Etelä-Italiasta jostain 200-luvulta eaa. Nykyaikaisesti pitsasta puhutaan Raffaele Espositon tekemien erikoispitsojen jälkeen vuonna 1889. Suomeen ensimmäinen pitsaravintola tuli jo 1961 kun Giovanni Tedeschi perusti Havinaan ravintola Giovannin. Ensimmäinen suomalainen pitsaketju sai alkunsa Dennis Rafkinin vuonna 1975 perustamasta Turun Pizzeria Denniksesta ja suurin suomalainen ketju sai alkunsa Rabbe Brönblomin perustaessa 1987 Kotipizza, sitä ennen hänellä oli jo 1976 alkanut Pizzeria N:o 1 -ketju. Myös S-Ryhmän vuonna 1978 avaaman Rosso-ketju totutti pitsat suomalaisille. Maahanmuuttajien lisääntyessä myös pitseriat lisääntyivät ja monet nykyisistäkin Suomessa toimivista pitseriosta on maahanmuuttajien vetämiä. Valmispitsat tulivat muuten kauppoihin Saarioisten tuomina keväällä 1981. Nykyään suomalaiset syövät noin 40 miljoonaa pakastepitsaa vuodessa.

Pitsa ja suomalaiset

Pitsoista tuli nopeasti uusi perusruoka suomalaisille ja niitä syödään niin kotona itse tekemällä, kaupasta pakasteesta kotiin lämmitettynä, pitseriasta kotiin haettuna tai pitseriasta kotiin tilattuna tai varta vasten pitseriaan pitsalle menemällä. Suomessa pitsan hinta on varsin alhainen ja viime aikoina usean pitserian ruokalistan oheen on tullut nyt alkoholilain uuden vapautumisen kautta myös entistä enemmän viinejä. Nyt pitsan ja viinin seurassa voi jo oikeasti viettää aikaa ystävien seurassa ja entisestä pikaruokapitseriasta voi nykyään kehittyä oikea seurustelu- ja ruokaravintola.